ZOEKWOORDEN EN SEO: HET BELANG VAN ZOEKWOORDENONDERZOEK

Zoekwoorden zijn onmisbaar voor SEO. Welke zoekwoorden kies je en waar gebruik je die zoekwoorden op je website?

WAAROM ZOU JE AAN ZOEKWOORDENONDERZOEK DOEN?

SEO en zoekwoorden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Elke zoekresultatenpagina van Google krijg je immers pas te zien na het intypen of inspreken van bepaalde zoekwoorden.
Daarom mag je het belang van zoekwoorden voor SEO niet onderschatten. Zoekwoordenonderzoek voor jouw onderneming en dus je website is beslist geen tijdverlies. Het heeft namelijk geen zin om content te creëren voor zoekwoorden waar nooit op gezocht wordt.
Maar zoekwoordenonderzoek doe je niet enkel om je website voor zoekmachines te optimaliseren. Je leert ook je doelpubliek beter kennen, maakt kennis met de woordenschat die zij gebruiken en je kan zo je communicatie beter afstemmen op hun vragen.

WAT ZIJN ZOEKWOORDEN?

BLOG AFBEELDING ZOEKWOORDEN

Zoekwoorden (of keywords) bestaan meestal uit meer dan 1 woord. Deze woorden tikt of spreekt de zoekmachinegebruiker in op zoek naar een bepaald antwoord op een vraag. Hoe verder gevorderd de zoeker in het zoekproces is, hoe meer zoekwoorden hij meestal intoetst.
Daarom heeft SEO alles te maken met zoekwoorden en het nodige onderzoek daarnaar. Tenminste, als je wil dat jouw websitepagina opduikt op de zoekmachineresultatenpagina na het intoetsen van de zoekwoorden waarvoor jij gevonden wil worden.
Dat betekent dat jouw websitecontent een antwoord of oplossing biedt voor de gestelde vraag EN dat jouw pagina geoptimaliseerd is om gevonden te worden voor die zoektermen.

WELKE ZOEKWOORDEN WORDEN HET MEESTE GEBRUIKT?

Bekijk je eigen zoekgedrag even onder een loep. Hoe zoek jij op internet?
Aanvankelijk geef je enkel algemene informatie in. Je gaat vergelijken. Hoe meer zoekwoorden je intypt, hoe gerichter je gaat zoeken op een bepaald product of dienst.
Zoek je iets in je buurt, dan ga je dat ook aangeven aan de zoekmachine. Hoe meer specifieke zoektermen je ingeeft, hoe duidelijker je doel is. Welke zoekwoorden je ingeeft, maakt aan de zoekmachine duidelijk hoe ver je gevorderd bent in je customer journey, tot je besluit tot actie of kopen over te gaan.

SHORT TAIL KEYWORDS OF KORTE ZOEKWOORDENREEKS

Short tail keywords bestaan meestal maar uit 1, 2 of 3 woorden die een heel breed zoekonderwerp aanduiden. Short tail keywords worden het meest gebruikt maar leveren je weinig SEO winst of conversie op.

Je begint je zoektocht en je weet niet goed waar en hoe je moet beginnen. Je wil eigenlijk gewoon graag een fotograaf voor je familiefeest, maar je hebt geen idee waar je die moet gaan zoeken.
Je typt in Google in “fotograaf”.
Je krijgt een bijna oneindige lijst met fotografen en alles wat er mee te maken heeft. Duidelijk is al dat Google jouw locatie kent en begint met fotografen in je buurt voor te stellen aan de hand van Google Mijn Bedrijf listings, die steeds voorrang krijgen.
Ook vind je webpagina’s die opgemaakt zijn in jouw zoektaal en ingestelde browsertaal.
Maar verder toont de zoekmachineresultatenpagina je zowat alle mogelijke fotografen die er bestaan: van portretfotograaf tot bedrijfsfotograaf.

LONG TAIL KEYWORDS OF LANGE ZOEKWOORDENREEKS

Long tail keywords zijn een cluster van zoekwoorden die duidelijker en specifieker aangeven wat je precies zoekt. Ze worden minder gebruikt, maar zijn gemakkelijker om SEO winst op te halen en converteren beter.

Dat gaat als volgt:

Je beseft dat dit zoeken is naar de naald in de hooiberg. Je zucht en begint opnieuw. Je toets in “fotograaf familiefeest”.
Je krijgt opnieuw de meest populaire Google Mijn Bedrijf listings en daaronder is de lijst al specifieker. Toch krijg je nog steeds buiten enkel fotografen die ook op familiefeestjes komen, de nodige blog posts met tips om je eigen foto’s te nemen op een familiefeest.
Je vraagt je uiteindelijk af wat zo een fotograaf gaat kosten… Of zou je het dan toch niet beter zelf doen?
Je volgende zoekvraag gaat als volgt: “fotograaf familiefeest prijzen of tarieven”. Je wil namelijk weten wat het je gaat kosten en of zo een fotograaf wel betaalbaar is.
Je merkt dat veel fotografen ook verplaatsingskosten aanreken. Hm, daar had je nog niet bij stilgestaan. Misschien is het toch handiger een fotograaf in je buurt te kiezen?

Al snel merk je dat hoe meer zoekwoorden je intypt (of inspreekt), hoe gerichter je zoekvraag is en hoe verder je je in je zoekproces bevindt.

LOKALE ZOEKWOORDEN

Lokale zoekwoorden geven aan waar je graag de betreffende diensten of producten wil vinden. Deze zoekwoorden zijn heel specifiek voor een bepaalde regio en leveren dus het meeste SEO winst en conversie op.

En zo kom je dan terecht bij de lokale zoekwoorden of lokale SEO. Zoals gemeld houdt Google altijd rekening met je locatie en je voorkeurstaal. Breng je dezelfde zoekwoorden in vanop een andere locatie of in een andere taal, ga je heel andere resultaten krijgen.
Je zoekt dus een fotograaf in je buurt, liefst een die je taal spreekt en begrijpt wat je hebben wil.
Je typt in “betaalbare fotograaf familiefeest in de buurt van Antwerpen. “

Daarom is het belangrijk voor kleinere ondernemingen die lokaal diensten of producten aanbieden of een fysieke winkel hebben, om je pijlen te richten op lokale SEO. Daar is nog heel wat winst te halen.

ZOEKWOORDEN INTENTIE

Je merkt vanzelf dat de zoekwoorden intentie verandert in de loop van je zoektocht.
Het brengt dus veel op om je pagina’s aan te passen aan die zoekwoorden intenties.
Die long tail keywords worden misschien minder gebruikt dan het ene hoofdzoekwoord, maar de kans dat jij met je pagina komt opdagen is veel groter wanneer je je webpagina daarop richt. Daarbovenop zijn de zoekers die long tail keywords gebruiken al bijna zover dat ze tot aankoop willen overgaan. De kwaliteit van die websitebezoekers is dus veel hoger en leidt tot meer potentiële aankopen.

Ook lokale SEO speelt daarbij een cruciale rol. Bedrijven die in een bepaalde regio gevonden willen worden maken daarom vaak een speciale landingspagina aan om op bepaalde diensten of producten in die regio te scoren.

WELKE ZOEKWOORDEN GEBRUIKEN OP JE WEBSITE?

Je merkt al snel het belang van stil te staan bij welke oplossingen of antwoorden jij biedt met jouw bedrijf of services. Doe het nodige zoekwoordenonderzoek en ga na voor welke zoektermen jij gevonden wil worden. SEO begint steeds met het bepalen van jouw ideale zoekwoorden.


Denk daarbij ook aan jouw doelgroep: wie is jouw ideale klant? Spreek je klant aan door de woorden te gebruiken die hij gebruikt. Die vallen niet per se samen met de woordenschat die jij zou gebruiken als expert op dat vakgebied.


Het gaat er dus niet om de meest originele zoekwoorden te bedenken, maar wel stil te staan bij de zoekwoorden die jouw doelpubliek hoogstwaarschijnlijk zal intypen.


Interessant is om op bezoek te gaan bij de websites van de concurrentie. Geef een zoekopdracht in met de zoekwoorden waarop je zelf wil gevonden worden en check de best scorende pagina’s op de zoekresultatenpagina. Welke zoekwoorden gebruikt de concurrentie en waarom scoren zij beter dan jij?

EVOLUTIE IN GOOGLE’S ZOEKWOORDENBEOORDELING

De tijd dat het aantal websites en internetpagina’s zo beperkt was dat je je pagina kon laten verschijnen op de eerste plaats bij Google door enkel je tekst, URL en titels vol zoekwoorden te proppen is verleden tijd. Het tegendeel is waar nu: Google straft keyword stuffing af.

Je teksten en titels moeten eerst en vooral prettig lezen en je gebruiker aanzetten tot verder lezen. Een hoge bounce rate is voor Google eveneens een teken dat jouw website NIET levert wat de zoeker beloofd werd. Voor Google gaan gebruiksvriendelijkheid, correcte en up-to-date informatie hand in hand met het optimaliseren voor zoekwoorden. 

Google maakt gebruik van Artificiële Intelligentie en dit wordt alsmaar slimmer. Ook synoniemen, meervoud of enkelvoud en termen die er mee verbonden zijn, helpen Google nu eveneens beseffen waarover jouw pagina precies gaat. 

Bovendien richt Google zich nu helemaal op het snel beantwoorden van vragen. Zo krijg je al vaak een antwoord op de zoekresultatenpagina te zien, zonder dat je hoeft door te klikken naar een bepaalde website.

WAAR JE ZOEKWOORDEN GEBRUIKEN?

Heb je je zoekwoorden gevonden, dan wil je er bovendien zeker van zijn dat ze in het zicht komen van de zoekmachines.
De strategische plaatsen om je zoekwoorden in te verwerken op je website zijn:

  • Je URL
  • Je titel tag
  • De meta omschrijving
  • Je H1 hoofding per pagina
  • Je H2 en H3 titels per pagina
  • De eerste regel van je webpagina
  • Je ankertekst
  • Vet gedrukte woorden in je website tekst
  • De alt tags bij je afbeeldingen, video’s of podcasts


Verder is het vanzelfsprekend belangrijk voldoende en courante content op je website te plaatsen, waaruit Google kan opmaken waarover die pagina gaat met daarin af en toe je zoekwoorden verwerkt. Hou je tekst aangenaam leesbaar en vermijd een zoekwoordenoverdaad.

ZOEKWOORDENTOOLS VOOR CONTENT IDEEËN

ZOEKWOORDENONDERZOEK TOOLS

Een goed idee om je website van meer content te voorzien is een pagina te creëren met veelgestelde vragen en antwoorden. Of start een blog met relevante, interessante artikels waaruit blijkt dat je jouw expertise beheerst.
Heb je geen inspiratie of weet je niet precies over welke onderwerpen je kan schrijven of welke vragen mensen stellen, dan kan je gebruik maken van enkele gratis tools.

  • Heel handig om te checken waarop de meeste andere mensen zoeken, is de auto-aanvulfunctie van Google te benutten. Begin een woord te typen in de zoekbalk en Google vult automatisch aan met de meest gebruikte zoekcombinaties.
  • Ook onderaan de pagina met zoekresultaten verschijnen Google suggesties met andere veelgestelde vragen over dat onderwerp.
  • 2 andere gratis Google tools zijn:
    GOOGLE KEYWORD PLANNER
    GOOGLE TRENDS
  • Een andere gratis tool waar je een aantal zoekopdrachten per dag kan ingeven is “Answer the public”. Kies je land en de taal die je nodig hebt en geef een zoekwoord op. Je krijgt mogelijke vragen of zoekopdrachten die je kan gebruiken om een blog post op te stellen of een vraag te beantwoorden op je website.

ZOEKWOORDEN ONDERZOEK IS GEEN TIJDVERLIES

Doe onderzoek naar de zoekwoorden waarvoor jij wil dat je bedrijf op internet gevonden wordt.
Richt je vooral op long tail keywords of zoekwoordenclusters waar een meer gericht clientèle te halen valt dat al verder zit in de customer journey.
Maak daarom een aparte (landings)pagina aan voor elke dienst die jij aanbiedt zodat je de beoogde zoekwoorden voor die pagina kan optimaliseren door ze op strategische plaatsen te gebruiken.
Als kleinere onderneming heb je het meeste kans hoog te scoren op lokale SEO.
Meet je resultaten met de hulp van Google Analytics en pas je website aan waar nodig.

Heb je hierbij hulp nodig? Aarzel dan zeker niet me te contacteren.

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan gerust op sociale media:

Similar Posts