
TOP 10 TIPS: WELKE FOUTEN TE VERMIJDEN OP JE WEBSITE
Daar ga je dan…
Vriendelijk vraag je Google om de resultaten van een bepaalde zoekopdracht. De lijst van websites verschijnt en je begint te klikken.
Oeps! De gevonden website wekt al snel wrevel op en je klikt vlug door naar de volgende!
Hoe kan je vermijden dat je bezoeker dezelfde reactie vertoont bij jouw website? Ik lijstte voor jou de top 10 op.
1. Verwarrende informatie op je website
Een website bezoeker wil in één oogopslag kunnen zien of hij op het juiste adres is beland voor zijn zoekresultaat. Geef daarom je bezoeker dadelijk de juiste informatie die relevant is met de zoekwoorden waar jij je pijlen op richt. Zo zal hij meer tijd op je website doorbrengen en verder op zoek gaan naar nuttige informatie.
Niets frustreert een bezoeker zo als doorklikken naar een website die uiteindelijk helemaal naast de kwestie blijkt te zijn. De aandachtsspanne van een mens wordt door de jaren heen steeds korter. Een teveel aan informatie en beschikbaarheid daarvan, doet de aandacht al snel verslappen. Er is immers genoeg keuze aan websites die wel boeien. Geef dus je bezoeker dadelijk waar hij naar zoekt en zorg niet voor extra frustratie. Neem hem daarna bij de hand en leid hem door je website met duidelijke actieknoppen en links.
2. Taalfouten
Niets is zo irritant als taalfouten, zowel grammaticaal als verkeerde vingerzetting op je toetsenbord. Hoe geloofwaardig ben je nog als professionele ondernemer indien je website taalfouten bevat? Het kost maar een kleine moeite om even je tekst door een spellingcheck te halen. Die haalt niet alle taalfouten eruit en ook dt-kemels worden vaak over het hoofd gezien door zo een machine. Maar ben je niet zeker van je stuk, klop dan aan bij iemand die er wel kaas van gegeten heeft. Zo stoot je geen potentiële klanten af bij de eerste indruk.
3. Zoekwoorden overdaad
Ben je al websites tegengekomen die enkel geschreven zijn voor zoekmachines? Vreselijk toch? Het zoekwoord dat beoogd wordt, komt veelvuldig voor. Maar ook hier geldt: overdaad schaadt! De tijd dat zoekmachines geen synoniemen of een goed geschreven tekst konden herkennen, ligt achter ons.
Schrijf je website voor je bezoeker, niet voor de zoekmachine. Het is immers je bezoeker die je wil overtuigen van je capaciteiten als ondernemer.
4. Verandering van persoonlijk voornaamwoord
Niets verwart je website gebruiker zo als de constante verandering van persoonlijk voornaamwoord. Je gedachtegang als schrijver is al snel onmogelijk nog te volgen. Kies een persoonlijk voornaamwoord en blijft consistent. Ga je voor “je” en “jouw”, hou dat dan ook je hele tekst vol. Verander dit niet af en toe door “u” en “uw”. Schrijf je voor een tweede persoon enkelvoud, spreek dan niet plots de menigte aan door “jullie” te gebruiken. Spreek je bezoeker aan alsof hij over je aan tafel zit.
5. Te veel animatie op je website
Dat de moderne mens een zwak heeft voor bewegende beelden valt niet te ontkennen. Maar wie wordt er niet gestoord van websites waar constant iets beweegt in je ooghoek of pop-ups vanuit alle hoeken en kanten op je af springen? Juist…
Niet alleen veroorzaakt het teveel aan flashy beelden bij sommige mensen epilepsieaanvallen, het vertraagt duidelijk ook de laadsnelheid van je site, waardoor de bezoeker zijn geduld verliest en doorklikt naar de volgende beschikbare site.
6. Onduidelijke informatie
Is de inhoud van je website leesbaar? Een evidente vraag zou je denken? Toch moet je bij een aanzienlijk aantal websites je leesbril boven halen of je scherm groter weergeven. Gebruik geen te klein of moeilijk leesbaar lettertype, maak duidelijke actieknoppen, zorg voor contrast tussen de letters en je achtergrond. Zodra je bezoeker te veel moeite moet doen om je website te ontcijferen, haakt hij dadelijk af.
7. Verborgen websitenavigatie
Je menu of navigatie is als de GPS voor de autobestuurder. Het loodst je bezoeker op een vlotte manier door je website informatie. Zorg daarom voor een duidelijke navigatie. Ga er niet zomaar van uit dat je bezoeker wel weet dat hij op je homepagina terecht komt door op je logo te klikken. Belandt je bezoeker aan de bodem van je pagina, zorg er dan voor dat hij hier niet verdwaalt of opgeeft. Ook een navigatie die blijft hangen over je paginatekst terwijl je bezoeker doorscrolt, is ontzettend hinderlijk. Klassiek heeft zijn nut al vaak bewezen. De mens is een gewoontedier en verstoppertje spelen is enkel populair bij kinderen.
8. Jouw bedrijf in de spotlights
Natuurlijk is je website het digitale uithangbord voor je bedrijf. Maar de potentiële klant heeft er niets aan als je enkel over je bedrijf schrijft. Wat je bezoeker wel interesseert zijn de voordelen die jouw bedrijf of jouw diensten kunnen opleveren. Belicht dus niet enkel en alleen jouw passie en capaciteiten. Leg vooral de nadruk op welke voordelen de bezoeker kan verwachten zodra hij met jou in zee gaat.
9. Je contactinformatie speelt verstoppertje
Uiteindelijk is het zover. Je website bezoeker ziet wel iets in jou en wil graag meer informatie. Maar hoe kan hij je nu contacteren? Je telefoonnummer en/of e-mailadres is ver zoek. Uit frustratie geeft hij op en belt je concurrent.
Ook al ben je misschien een introvert en schuw je van onbekende contacten, waarom heb je dan je website? Het doel ervan is toch om interesse te wekken voor jou en je bedrijf? Maak je contactinformatie duidelijk zichtbaar en liefst toegankelijk op elke pagina van je website! Je voettekst is hiervoor de aangewezen plaats. Maak vooral voor mobiele gebruikers je nummer doorklikbaar toegankelijk. Zo handig!
10. Verkeerde voornaamwoordkeuze
Ben je een éénmanszaak en gebruik je de hele tijd “wij” als persoonlijk voornaamwoord? Wat moet je bezoeker daarbij denken? Heb je je denkbeeldige vrienden uit je jeugd nog niet achter je gelaten? Word je geplaagd door een gespleten persoonlijkheid? Of schrijf je gewoon graag in “pluralis majestatis”?
WAT ONTHOU JE OVER FOUTEN OP JE WEBSITE?
Je website optimaliseren voor je bezoeker kost niet heel veel moeite en deze 10 tips helpen je vast al een eind op weg. Bedenkt dat een goede website ervaring mee bijdraagt tot je SEO en je kans om gevonden te worden door zoekmachines en dus potentiële klanten zo verhoogt.
Kan je hulp gebruiken bij het nakijken of verbeteren van je website? Neem dan vrijblijvend contact met me op.

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan gerust op sociale media: