
WEBSHOP: TIPS VOOR SEO PROOF PRODUCT OMSCHRIJVINGEN
GA VOOR EEN CONVERTERENDE WEBSHOP DANKZIJ GEOPTIMALISEERDE PRODUCTOMSCHRIJVINGEN
SEO proof productomschrijvingen garanderen de online vindbaarheid van je webshop Leer hier hoe je de ideale productomschrijving schrijft en laat je webshop niet langer in het niets verdwijnen.
WELDOORDACHTE PRODUCTOMSCHRIJVINGEN ZIJN ONMISBAAR VOOR JE WEBSHOP
Vraag je je af waarom je webshop niet goed in de markt ligt? Heb je al wel aan je productomschrijvingen gedacht?
Om je webshop te laten opvallen is het belangrijk om al je items te voorzien van een goede, aantrekkelijke en correcte productomschrijving. Hoe wil je anders gevonden worden, door zowel zoekmachines als potentiële klanten?
De beste productomschrijvingen voor je webshop, doen je business groeien en bij het ontbreken ervan, falen.
Bij een webshop is het namelijk enorm belangrijk dat de artikels die je verkoopt gevonden worden online. Een duidelijke fotoreeks bij elk product helpt je hierbij al op de goede weg, maar een foto zegt niet alles, zeker niet voor de zoekmachine.
Daarom is een omschrijvende, weldoordachte en converterende uitleg bij je artikel onmisbaar.
Het schrijven van een boeiende productomschrijving is niet iedereen gegeven. Volg daarom deze tips om je productomschrijvingen SEO proof te maken voor een betere vindbaarheid en verkoop.

Een goede SEO proof productomschrijving is een investering die geld opbrengt!
HOE SCHRIJF JE EEN PERFECTE SEO PRODUCTOMSCHRIJVING: TIPS EN TRICKS
BEPAAL JE DOELGROEP EN JE IDEALE KLANT VAN JE WEBSHOP
Om je doelgroep te bepalen en te weten te komen wie jouw ideale klanten zijn, kan je beginnen met volgende vragen te stellen:
Welke bezoekers wil je met je webshop aantrekken?
Het publiek van een extra chique kledingwinkel vraagt om andere bijvoeglijke naamwoorden en een ander taalgebruik dan de bezoekers van een sportwinkel.
Welke artikels of diensten verkoop je?
Verkoop je kleding, dan is het nuttig de maat, kleur, gebruikte materialen en gebruikscomfort bij je artikel te vermelden. Probeer je echter diensten aan de man te brengen, dan benadruk je de oplossingen die je met je service aanreikt.
Hoe zou je je klant aanspreken mocht hij in een fysieke winkel bij je binnenstappen?
Wil je gemiddelde klant graag met “u” aangesproken worden, of met “jij”? Pas je verdere taalgebruik aan je klanten aan. Maar blijf consistent over je hele website.
Houdt je klant wel van wat humor? Of verkoop je serieuze of gezondheid gerelateerde producten? Wat is jouw eigen manier om je klanten aan te spreken? Leg gerust je (brand) persoonlijkheid mee in je productomschrijvingen.
Welke problemen los jij op met je aangeboden diensten of producten?
Zijn je klanten overwegend andere ondernemers? Of eerder particulieren? Elke doelgroep heeft een eigen taalgebruik en zoekt andere voordelen of oplossingen. Benadruk waar en waarom jouw producten of diensten behulpzaam kunnen zijn.
Wat is het leesniveau van jouw klant?
Verkoop je jeugdboeken, dan gebruik je best eenvoudige woorden en heel korte zinnen, zodat je doelpubliek je omschrijvingen begrijpt.
Vermijd steeds vakjargon. Wat voor jou een weet is, maakt je klant enkel onzeker zodat hij gaat twijfelen of hij bij jou wel aan het juiste adres is. Niemand wil woorden gaan opzoeken die hij niet begrijpt. Een productomschrijving moet duidelijk zijn, ook voor mensen die voor de eerste keer op je website landen.
Wat zijn de meest gestelde vragen van jouw klanten bij je producten?
Bestaat je webshop al wat langer, dan kan je alvast anticiperen op de vragen van je klanten. Welke vragen stelt je klant je vaak vooraleer hij tot de aankoop wil overgaan?
Verkoop je verf, dan kan het interessant zijn het aantal beschilderbare m² te vermelden voor 1 pot verf. Zo kan je klant alvast uitrekenen hoeveel verf hij voor zijn project nodig heeft.

Wat is jouw USP (Unique Selling Proposition)?
Wat maakt jou anders of beter dan de concurrentie?
Waarom zou je klant bij jou moeten kopen en niet bij een andere webshop?
Is de levering gratis?
Krijgt hij een langere garantie?
Kan de klant gemakkelijk terugzenden?
Overstijgt jouw service het niveau van de concurrentie?
GA VOOR ORIGINELE PRODUCTOMSCHRIJVINGEN
Indien je geen zelfgemaakte producten of diensten verkoopt, krijg je vaak bij je artikel een omschrijving van de leverancier. Kopieer deze omschrijving niet in je eigen webshop. Google en de andere zoekmachines hebben een hekel aan duplicate content. Het is een verlies aan crawlingtijd en energie om website’s te creëren met dezelfde inhoud. Ga dus voor originaliteit en geef je eigen draai aan je productomschrijvingen.
DENK NA OVER DE GEBRUIKTE ZOEKWOORDEN VOOR JOUW PRODUCT
Zet je in de plaats van je klanten. Op welke woorden zou jij gaan zoeken om het product te vinden dat je verkoopt? Check dan ook of die woorden effectief door mensen gebruikt worden door ze zelf in Google in te geven. Google geeft je hierbij nog voorstellen op de zoekresultatenpagina waardoor je meteen weet waar gebruikers nog naar op zoek zijn. Gebruik die informatie om de nodige antwoorden en oplossingen te bieden in jouw productinformatie.
Gebruik die zoekwoorden in je omschrijving en maak dankbaar gebruik van mogelijke synoniemen.
Denk ook over het woordgebruik in verschillende regio’s. Niet iedereen zoekt naar een zetel. Afhankelijk van waar je klant woont, kan hij ook zoeken naar een bank, een sofa of een canapé.
Je hebt immers niets aan een productomschrijving die niet gevonden zal worden.
ZET DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE BOVENAAN JE PRODUCTOMSCHRIJVING
Klanten nemen vaak niet de tijd een hele pagina te lezen. Zet daarom de belangrijkste informatie bovenaan zodat je de interesse prikkelt. Zo spoor je bezoekers aan alsnog verder te lezen indien het een product is waarnaar ze op zoek zijn.
Is je productomschrijving tamelijk lang? Herhaal dan onderaan nog opnieuw wat je klant zeker moet onthouden.

SCHRIJF JE PRODUCTOMSCHRIJVING MET FOCUS OP DE VOORDELEN VAN JE PRODUCT
Elk product of dienst heeft bepaalde functies en eigenschappen. Focus echter niet op alles wat het product kan doen voor de klant. Benadruk alle voordelen van die bepaalde functies of eigenschappen. Waar heeft de klant iets aan? Een pure opsomming van aspecten of functionaliteiten spreekt niet aan.
Geef je bezoeker een zintuiglijke ervaring bij het lezen van de productomschrijving. Hoe voelt het als je dat product koopt? Hoe ziet het eruit? Welke smaak kan je verwachten? Wat is het resultaat voor je klant wanneer hij jouw product bestelt?
DENK AAN DE OPMAAK VAN JE PRODUCTOMSCHRIJVING
Internet teksten en dus ook productomschrijvingen, lezen anders dan een boek. Schrijven voor het internet vraagt dus om een hele andere aanpak:
- Gebruik alinea’s, hoofdingen en subtitels met de beoogde zoekwoorden en voldoende witruimte.
- Ga gerust voor opsommingen in plaats van doorlopende tekst.
- Zet interessante of belangrijke woorden in vet.
- Benadruk je tekst met foto’s, afbeeldingen of zelfs video’s. Die zijn heel handig als gebruiksinstructies.
- Bedenk dat de gemiddelde zoekmachinegebruiker vaak zaken opzoekt via een mobiel. Een lange doorlopende tekst stoot al snel af.
- Gebruik een duidelijk en leesbaar lettertype.
- Maak je tekst groot genoeg, niet iedereen heeft een even goed zicht.
- Zorg voor een goed contrast tussen achtergrond en letters (zwart op wit blijft het goed doen).
- Ga voor een responsive design. Niet alle schermen zijn immers even groot.

LENGTE VAN DE PRODUCTOMSCHRIJVING
Natuurlijk hoef je een productomschrijving niet onnodig lang te maken. Het is geen blog post. Maar probeer aan een minimum van 100 à 150 woorden te raken. Maak je omschrijving zo lang mogelijk zonder steeds in herhaling te vallen. Gebruik voldoende synoniemen van je zoekwoorden. Keyword stuffing, een overdadig gebruik aan zoekwoorden, vindt Google even vervelend als je klant die de omschrijving leest.
ANTICIPEER OP DE VOLGENDE VRAGEN VAN JE KLANT
Welke vragen zal de klant vanzelfsprekend bij je verkoopitem stellen? Wat zijn de belangrijkste specificaties van je product? Ga ervan uit dat mensen niet graag in hun pen kruipen om vragen te stellen. Ze gaan al snel elders op zoek naar een antwoord op hun probleem.
Zo vermijd je tegelijkertijd dat je steeds dezelfde vragen krijgt.
Denk dus alvast na over de volgende vragen:
WAT?
Wat verkoop je precies? Wat zijn de afmetingen, kleuren, gebruikte materialen of ingrediënten en functies?
WIE?
Voor wie is je product bestemd? Is het voor volwassenen, pubers, kinderen of baby’s? Voor gepensioneerden of werkende mensen?
Voor actieve of niet-actieve mensen? Voor professionelen of amateurs?
WAAROM?
Waarom zou je precies dit product kopen? Is het nuttig? Is de kwaliteit beter dan dat van de concurrent? Is het origineel? Is het enkel decoratief?
WAAR?
Is je artikel geschikt voor binnen en buiten? Misschien gebruik je het enkel in de auto of op de fiets? Is het bijgevolg vochtbestendig?
WANNEER?
Wanneer gebruik je dit artikel? Dient het voor eenmalig gebruik? Gaat het lang mee? Gebruik je het ‘s ochtends of ‘s avonds? (denk maar aan gezichtscrème)
Is het gemaakt voor de zomer of de winter, of allebei?
HOE?
Hoe installeer je het artikel? Hoe gebruik je het? Instructievideo’s kunnen hierbij erg helpen?
GRAMMATICA EN ZINSBOUW VAN DE PRODUCTOMSCHRIJVING
Zorg voor een grammaticaal correcte tekst. Niets staat zo onprofessioneel als spellings- of grammaticafouten in een productomschrijving. Ben je niet helemaal zeker van jezelf, laat je tekst dan door anderen nalezen.
Ga voor eenvoudig taalgebruik. Je klant wil geen boek lezen. Hij wil te weten komen waarom hij jouw product of service MOET kopen.
Maak je zinnen niet te lang.
Ga voor aantrekkelijke bijvoeglijke naamwoorden en gebruik de woorden die het meeste aanspreken zoals: kwaliteit, perfect, gratis. Laat je klant fantaseren over hoe het zou zijn mocht hij dit product in bezit hebben.
ACTIEF TAALGEBRUIK
Vermijd passieve zinnen en woorden zoals worden, hebben, kunnen en zijn. Hulpwerkwoorden maken je zinnen enkel langer en dragen niet bij tot de inhoud van de tekst.
Betrek je klant in het proces. Laat hem dromen over hoe het zou zijn als hij dit artikel aankoopt.
VERGEET JE CTA OF ACTIEKNOP NIET

Natuurlijk is het de bedoeling dat je bezoekers uiteindelijk het product aankopen. Ga dus voor duidelijke, aantrekkelijke, in het oog springende actieknoppen. Hou de tekst kort en krachtig: “Bestel nu”, “In je winkelmandje”, “Nu kopen”.
Neem de laatste twijfel weg.
Hou je actieknoppen uniform over je hele website, zodat de bezoeker perfect weet waar hij op moet klikken om een actie te bewerkstelligen. Ga voor een aantrekkelijke, in het oog springende kleur. Het is bewezen dat mensen liever doorklikken op een vrolijke, kleurrijke knop. Zorg ervoor dat de tekst leesbaar is. Ga voor een goed contrast tussen achtergrond en tekst. Gebruik een duidelijk lettertype.
REVIEWS
Neem de laatste twijfel bij je potentiële klant weg door positieve reviews van vorige klanten. Geef je klanten de kans om reviews over je producten of diensten te schrijven. Om de onzekerheid weg te nemen, kijken klanten vaak nog even op je Google Mijn Bedrijf profiel. Of ze gaan op zoek naar positieve commentaren van voorgangers.
Iedereen wil graag producten die populair zijn.
STRUCTUUR EN OPBOUW VAN EEN SEO VRIENDELIJKE PRODUCTOMSCHRIJVING

Nu je weet hoe je een perfecte productomschrijving schrijft, wil je ze natuurlijk ook de juiste structuur geven. Waar denk je aan bij het opmaken van je SEO (Search Engine Optimized) productomschrijving?
Vooraleer je productomschrijving door je klant gevonden kan worden, zal Google ze namelijk eerst moeten crawlen, indexeren en opnemen in de database.
URL
Vermijd ALTIJD automatisch gegenereerde URL’s. Geef elk product een weldoordachte URL met het hoofdzoekwoord in de URL.
META TITEL EN OMSCHRIJVING
Indien je gekozen webshop systeem je de mogelijkheid biedt, schrijf dan voor elk product een meta titel met het hoofdzoekwoord erin en een overtuigende omschrijving waar je klanten graag op willen klikken om meer te weten te komen. Een goed geschreven omschrijving komt op de zoekresultatenpagina terecht als snippet en is de eerste kennismaking met jouw webshop.
H1 TITEL EN SUBTITELS

Geef aan je product een duidelijke, omschrijvende titel met de zoekwoorden waarop je klant gaat zoeken om bij jouw artikel terecht te komen.
De H1 titel heeft een speciale opmaak, dikker of een andere kleur, en krijgt een H1 titel tag in de website code. Google besteedt steeds meer aandacht aan de tekst in de H1 titel van je website pagina. Hetzelfde geldt voor je klant.
Heb je een lange productomschrijving?
Kies dan ook voor de nodige subtitels die je een H2 tag kan meegeven.
Niet enkel Google houdt van structuur. Een productomschrijving met een duidelijke structuur en opmaak leest gewoonweg vlotter.
EERSTE PARAGRAAF VAN JE PRODUCTOMSCHRIJVING
Gebruik in de eerste paragraaf de belangrijkste zoekwoorden en informatie. Mocht je geschreven meta titel en omschrijving niet gebruikt worden als snippet door Google, dan kiest de zoekmachine meestal het eerste stuk tekst uit je website pagina.
Bovendien leest je klant de informatie die bovenaan staat eerst, waardoor hij al dan niet beslist verder te lezen.
OVERZICHT IN BULLET POINTS
Gebruik bullet points om een beknopt en duidelijk overzicht te geven van de beschreven informatie. Een productomschrijving alleen zegt niet alles. In bullet points geef je alle eigenschappen en technische details van je artikel beknopt weer.
Je klant is immers ook op zoek naar de juiste afmetingen, het gebruikte materiaal, de kleur en andere onmisbare specificaties.
AFBEELDINGEN BIJ JE PRODUCTOMSCHRIJVING
Natuurlijk zegt een afbeelding of video meer dan duizend woorden. Maar kies dan voor afbeeldingen van goede kwaliteit. Neem een professionele fotograaf onder de arm. Of neem de tijd om goede foto’s te maken.
Je hoeft geen “zware” afbeeldingen op te laden voor je webshop. Te veel te zware afbeeldingen en video’s vertragen namelijk het laden van je website aanzienlijk. Een trage laadsnelheid wordt ook afgestraft door Google. Dit draagt vanzelfsprekend niet bij tot de gebruiksvriendelijkheid van de website.
ALT TEKST BIJ JE WEBSHOP AFBEELDINGEN

Een zoekmachine kan geen afbeeldingen of video’s “zien” zoals wij die zien. Om aan de zoekmachine duidelijk te maken wat er op de afbeelding te zien is, voeg je de alt tekst toe. Zo komen je afbeeldingen of video’s ook terecht in de zoekresultaten. Ook slechtzienden of blinden zijn dankbaar om de alt tekst bij elke afbeelding want die kan de schermlezer voor hen voorlezen.
VOORZIE JE PRODUCTOMSCHRIJVINGEN VAN EEN CTA of ACTIEKNOP
Je einddoel is te verkopen. Vergeet daarom niet bij elk product je klant de optie te geven het item in de winkelkar te leggen. Maak een duidelijk leesbare, opvallende actieknop die je klant niet kan missen. Of geef je klant op zijn minst de mogelijkheid gemakkelijk contact met je op te nemen bij verdere vragen.
KEUZEMOGELIJKHEDEN BIJ JE PRODUCT
Je potentiële klant bekijkt je productomschrijving en is nog niet helemaal overtuigd. Laat hem niet doodlopen onderaan je pagina. Geef hem reden om verder te shoppen. Misschien zoekt hij enkel een ander model, een andere kleur of een goedkopere versie.
Geef je klant dan ook die mogelijkheden.
Voorzie je pagina onderaan van tenminste een van de volgende categorieën:
GERELATEERDE PRODUCTEN
Verkoop je tegels, dan is het handig ook gelijkaardige tegels voor te stellen.
BIJHORENDE PRODUCTEN
Probeer ook de bijhorende producten te verkopen. Wil je een tuinpoort aan de man brengen, stel dan ook de bijhorende poortpalen voor, of het beton voor de fundering.
POPULAIRE PRODUCTEN
Mensen kopen graag populaire producten. Stel de producten voor die vaak verkocht worden en zet je klanten aan erin mee te gaan.
WAT JE ZEKER MOET ONTHOUDEN OVER SEO PROOF PRODUCT OMSCHRIJVINGEN
De perfecte productomschrijvingen creëren kan je leren. Het vraagt om oefening, testen en geduld.
Met bovenstaande tips raak je al een heel eind op weg.
Heb je echter geen tijd of totaal geen taalgevoel?
Dan voorzie ik je webshop graag van converterende productomschrijvingen.

Delen op sociale media?