WAAROM KOOS IK VOOR ONLINE OCTOPUS?

Misschien vraag je je af waarom ik de naam “Online Octopus” gekozen heb?  De antwoorden vind je hier. 

HET BEDENKEN VAN EEN BEDRIJFSNAAM

De opstart van een zaak, zelfs al is het een éénmanszaak, heeft heel wat voeten in de aarde. Waar je ook van wakker kan liggen, is de keuze van een passende naam.
Wat als je eigen naam niet aanspreekt of te lang is? Mijn eigen achternaam vind ik alleszins geen passende keuze voor mijn online business. Daarbij moet de naam ook onmiddellijk in het geheugen blijven hangen en gemakkelijk te spellen zijn.


Er bestaan leuke gezegdes met dierennamen. Zoals de duizendpoot. Of de witte raaf. Maar zeg nu zelf? Wie wil er geassocieerd worden met een duizendpoot? Zo een ontiegelijk klein insect wordt verpletterd met één klap van je schoen. Het beestje mag dan veel poten hebben, erg intelligent is het dan weer niet.
Ook een witte raaf wil je niet zijn toch? In de natuur is een dier zonder pigment sowieso ten dode opgeschreven aangezien het bij gebrek aan schutkleuren als eerste opvalt bij de natuurlijke vijanden. Nee, dat leek me ook niets.
Dus ga je aan het denken. Al snel kwam deze naam in mij op! Dat heeft heel veel te maken met mijn ervaringen in Griekenland.

MIJN ERVARINGEN MET DE OCTOPUS

OCTOPUS LIPSI

Bij het bedrijf waar ik als excursiegids voor werkte op Kos, boden we een visexcursie aan. We maakten een bootuitstap en intussen konden de gasten die zin hadden mee vissen. De kapitein en zijn bemanning die al wat bedrevener waren, vingen ook regelmatig meer dan één octopus. De gasten waren helemaal enthousiast. Velen hadden nog nooit een levende octopus van dichtbij gezien. Al snel bleek dat die beesten niet alleen lekker zijn, maar ook ontzettend slim en vindingrijk. Daarbij zijn ze dan nog enorm flexibel en in staat om snel te ontsnappen. Mijn fascinatie voor de octopus groeide naarmate ik er meer over las en leerde. En mijn goesting om ze op te eten verminderde zienderogen.

BELANGRIJKE KENMERKEN EN EIGENSCHAPPEN VAN DE OCTOPUS

  • Octopussen behoren tot de klasse der inktvissen, of Cephalopoda. Letterlijk vertaald vanuit het Grieks zou dat koppotigen zijn. Dit is een verwijzing naar hun bijzondere lichaamsbouw. Hun 8 armen zitten vast aan één kant van hun kop; hun ‘romp’, een zakvormige constructie, zit aan de andere kant.
  • De octopus wordt beschouwd als het meest intelligente dier van de ongewervelden!
  • De dieren beschikken over een korte- en langetermijngeheugen. Zo zag ik online eens een video over een geredde octopus, die zijn redders de volgende dag bij hun strandwandeling gezelschap hield.
  • Het dier presteert goed bij opdrachten die te maken hebben met leren en onthouden, twee eigenschappen die gewoonlijk met intelligentie in verband worden gebracht. Het brein van een octopus heeft een apart gedeelte dat gespecialiseerd is in zulke taken: de verticale kwab.
  • De octopus wordt beschouwd als een evolutionair hoogtepunt. Bovendien hebben ze een hoog ontwikkeld zenuwstelsel met meerdere sets hersenen. 
  • Naar verluidt bezit een octopus vijfhonderd miljoen zenuwcellen, ongeveer evenveel als een hond. Meer dan de helft daarvan zit in de acht armen, die daarmee feitelijk autonoom opererende organen zijn. Ze kunnen ook zonder centrale aansturing hun gang gaan. Elke arm heeft zijn eigen stel hersenen. Is dat niet handig?
  • Het overgrote deel van hun zenuwcellen bevindt zich echter niet in de hersenen, maar in hun tentakels. Het is bewezen dat ze allerlei patronen en vormen van elkaar kunnen onderscheiden
  • Ze zijn prima in staat bij te leren en hierbij gebruiken ze ook verschillende tools.
  • Ze hebben helemaal geen skelet en zowat hun hele lijf is beweeglijk en flexibel. Toch raken ze nooit met hun armen in de knoop. Yoga moet voor hen kinderspel zijn…
  • Ze bestaan ook best wat miljoenen jaren langer dan wij. Vermoedelijk zijn ze ongeveer 500 miljoen jaren geleden ontstaan. Het zijn dus echte overlevers.
  • Daarvoor hebben ze verschillende trucs. De bekendste afleidingstechniek is het spuiten van inkt om hun prooi of vijand te laten afdwalen. Sommige gasten bij de visexcursie, die de octopus wilden uitdagen, waren hier niet op bedacht. Bij een late waarschuwing had menig T-shirt een nieuw inktpatroon.
  • De meeste kunnen echter ook van kleur en structuur veranderen. De beste camouflage ooit! Een kameleon is er niets tegen. Aanpassing in de hoogste graad!
  • Anderen kunnen dan weer licht geven! Doe ze dat maar eens na…
  • Enerzijds lijken octopussen van alle ongewervelde dieren het meest op mensen. Vanwege de manier waarop ze je blik beantwoorden.
  • Anderzijds zijn ze weer even vreemd als een ruimtewezen. Ze hebben 3 harten en blauw bloed.
  • Ze hebben geen botten, maar hun zuignappen kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen.
    De tastzin van de zuignappen is ongelooflijk.
    Elke zuignap zit vol smaakreceptoren en hun huid vol lichtgevoelige cellen.
  • Octopussen leren door te observeren. Al doende leren dus…
    Ze maken, net zoals mensen, gebruik van hulpmiddelen.
  • Maar wat hun intelligentie zo verbazingwekkend maakt, is dat die voortgekomen is uit een totaal andere biologische opbouw dan de onze.
  • Wat ze nog specialer maakt, is hun sublieme gezichtsvermogen. De dieren bezitten twee lensogen waarmee ze uitstekend kunnen zien.

WAAROM IS HET OCTOPUS BREIN ZO BUITENGEWOON?

Bekijk deze leuke YouTube video en leer meer over de octopus. 

(Video Engelstalig)

DAAROM KOOS IK VOOR ONLINE OCTOPUS

Mijn keuze was dus snel gemaakt! Want zeg nu zelf: wie wil er niet met een octopus vergeleken worden?
Mijn sympathie verdienen ze alvast.
Bovendien is het een woord dat in meerdere talen gelijk blijft, ook altijd een pluspunt wanneer je besluit internationaal te gaan.

Is je interesse gewekt en wil je graag nog iets meer weten, dan wil ik je zeker onderstaande links niet onthouden:


Octopussen: sierlijk en slim van National Geographic

Why the octopus brain is so extraordinary

Oktapodi

Similar Posts