HOE KIES JE EEN DOMEINNAAM?

Een domeinnaam kiezen, hoe begin je eraan? Met deze handige tips ben je al flink op weg naar de perfecte domeinnaam voor je website. 

Je domeinnaam kiezen: de eerste stap naar een eigen website

Aangezien een online aanwezigheid alsmaar belangrijk wordt, heeft elk zichzelf respecterend bedrijf ook een website nodig. Het lijkt simpel een website op poten te zetten, maar toch gaat er heel wat denkwerk aan vooraf. Zo heb je voor een website ook een domeinnaam nodig, jouw unieke adres op het wereldwijde web.

Heeft je onderneming al een bedrijfsnaam? Indien niet, hoe kies je die dan?

Want je domeinnaam verwijst meestal naar je ondernemingsnaam.

Voor je hierover gaat nadenken en brainstormen, lees je best eerst waar je allemaal rekening mee moet houden. Het is belangrijk hier een goede beslissing in te nemen want je domeinnaam vormt ook de basis voor je professionele e-mailadres.

Je domeinnaam weerspiegelt je bedrijf

De ideale domeinnaam past bij de persoonlijkheid en activiteiten van je onderneming. Soms is het heel eenvoudig en valt je bedrijfsnaam je zomaar in, anderen doen er ontzettend lang over om een ideale bedrijfsnaam te bedenken. Hoor je bij de laatste groep ondernemers, hou dan alvast volgende tips in gedachten:

DOMEINNAAM

1. Je domeinnaam geeft je merk weer

Heb je al een merk of een logo? Maak je domeinnaam dan gelijkaardig en laat je domeinnaam zo je merk of brand reflecteren.

2. Je domeinnaam is gemakkelijk (mee)deelbaar

Zodra mensen je om je domeinnaam vragen en je bent een half uur bezig om te verklaren hoe ze je domeinnaam moeten spellen of zoeken, ben je niet goed bezig. Zoek een domeinnaam die gemakkelijk te spellen is dus best niet te lang en die ook logisch bij je bedrijf past. Probeer afkortingen of alternatieve schrijfwijzen te vermijden. Je verliest anders veel tijd en geduld bij het verklaren hoe je precies je domeinnaam kan terugvinden.

3. Vermijd speciale tekens in je domeinnaam

Speciale tekens zoals een koppelteken of underscore maken het lastiger je domeinnaam snel mee te delen. Gebruik best ook geen getallen of afkappingstekens want die nemen meer tijd in om in te toetsen, vooral op een mobieltje waar je dan eerst van toetsenbord moet wisselen. Hou er ook rekening mee dat spaties niet toegelaten zijn, net zoals de meeste andere speciale tekens.

4. Maak je domeinnaam memorabel

Kom je iemand tegen die naar je websiteadres vraagt en is die persoon het binnen een paar seconden alweer vergeten omdat het zo moeilijk te onthouden is? Daar zit je ook niet op te wachten. Kies dus een naam die goed in het geheugen blijft hangen. Alliteraties of een logische naam doen het dan ook steeds goed.

5. Je domeinnaam is uniek

Check ook alvast of je domeinnaam al niet bestaat. Dit kan je heel gemakkelijk doen door alvast te Googelen of je gekozen naam al niet door iemand anders benut wordt. Anders zorgt het zoeken van je website enkel voor verwarring. Zo zou je nog ongewild potentiële klanten naar de concurrentie doorverwijzen.

6. Je domeinnaam is uitspreekbaar

Ga voor een naam die gemakkelijk uit te spreken is. Je wil noch jezelf noch je klanten in verlegenheid brengen door gedoddel bij het uitspreken van je bedrijfsnaam. Het kan zijn dat je een naam kiest in een taal die jij machtig bent of in woorden waarvan jij de betekenis kent. Dat is echter niet voor iedereen zo, waardoor het voor mensen weeral lastig wordt je website te vinden op het internet door misspelling of het verkeerd begrijpen van je naam.

7. Hou je domeinnaam kort

Ga ervan uit dat je je domeinnaam regelmatig zal gebruiken en ook je potentiële bezoekers. Maak het daarom niet onnodig lastig en hou je domeinnaam kort. Tijd is immers geld. Frustraties bij je websitebezoekers voor je website nog maar verschijnt, hebben je nog nooit aan gelukkige klanten geholpen.

DOMEINNAAM EXTENSIE

8. Kies de geschikte extensie of LTD (Top Level Domain)

Indien je een website zoekt van een bedrijf, ga je er alvast van uit dat de extensie van de URL eindigt op .com. De keuze in extensies is intussen fel gegroeid, maar het blijft nog wel de hoofdmoot wegkapen in de keuzemogelijkheden.

De prijs van een domein dat eindigt op .com ligt meestal ook niet veel hoger dan de andere opties.

Check ook of die extensie nog beschikbaar is voor je een domeinnaam registreert. De volgende betere keuzemogelijkheden zijn .net of .org.

Wil je echter vooral inspelen op lokale SEO, ga dan ook gerust voor de extensie van je land, zoals hier in België: .be. Dit is zeker een pluspunt wanneer je een fysieke winkel hebt en/of je vooral plaatselijke klanten op het oog hebt.

9. Is je domeinnaam een wettelijk verantwoorde keuze?

Heb je eindelijk een mooie naam gevonden en je bent helemaal enthousiast? Check voor alle zekerheid toch maar of deze (merk)naam al niet ingenomen werd door iemand anders.

Je kan immers serieuze boetes en straffen oplopen indien je naam of merk al eerder door iemand anders gekozen en geclaimd werd.

10. Maak je domeinnaam intuïtief

Laat je domeinnaam alvast een tipje van de sluier oplichten over welke activiteiten je onderneming uitvoert. Zo onthouden klanten je ondernemingsnaam beter en kunnen ze het ook onmiddellijk linken aan je bedrijfsactiviteiten.

11. Gebruik een breed zoekwoord in je domeinnaam

Wil je je domeinnaam ook gebruiken om je SEO te vergroten, benut je naam dan alvast om er je hoofdzoekwoord in te stoppen. Overdrijf hier echter niet mee, want zoekmachines staan heel afkerig van zoekwoordenrijke domeinnamen. Dit komt heel spammy over en die URL’s worden geweerd uit de zoekmachineresultatenpagina.

12. Maak je domeinnaam internationaal

Ben je van plan je werkgebied uit te breiden en buiten je taalgebied diensten of producten aan te bieden? Zoek dan een domeinnaam die in de meeste talen goed in de markt ligt of gemakkelijk uitgesproken kan worden.

ZOEK HULP BIJ HET BEDENKEN VAN EEN DOMEINNAAM

Hopelijk hebben deze tips je al een eind op weg geholpen? Ben je (bijna) tot een beslissing gekomen, dan kan het nooit kwaad deze domeinnaam voor te leggen aan anderen.

Wat voor jou evident lijkt, is het daarom niet altijd voor anderen. Vraag gerust om raad en opbouwende kritiek. Zo kom je tot nieuwe inzichten en kan je nog aanpassingen aanbrengen voor je je domeinnaam registreert.

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan gerust op sociale media:

Similar Posts