
HET BELANG VAN DE META TITEL EN OMSCHRIJVING VOOR SEO
Wat zijn de meta titel en omschrijving en waarom zijn ze belangrijk voor SEO?
Hoe schrijf je de ideale titel en omschrijving?
Lees er hier alles over.
WAT ZIJN EEN META TITEL EN OMSCHRIJVING?
De meta titel en omschrijving (meta description) bestaan uit heel korte stukjes tekst die terecht komen in de HTML-code van jouw website. Ze zijn voor bezoekers niet zichtbaar op de website zelf, maar spelen toch een grote rol voor zoekmachines.
De meta titel geeft kort en bondig het onderwerp van je webpagina weer.
De meta omschrijving biedt in enkele korte zinnen een beknopte inhoud van jouw webpagina en zelfs indien van toepassing een CTA (Call to action).
WAAROM ZIJN EEN META TITEL EN OMSCHRIJVING BELANGRIJK VOOR SEO?
Je kan je afvragen waarom een meta titel en omschrijving zo belangrijk zijn aangezien de bezoekers van jouw website ze toch niet te zien krijgen.
De zoekmachine bekijkt namelijk de HTML-code van je website wel om te weten te komen waarover jouw webpagina precies gaat. Om een goede klantenservice te bieden, doet de zoekmachine zijn best de gebruiker de beste zoekresultaten voor te schotelen als antwoord op de zoekvraag. (zoekwoorden)

Zo zal de Google-gebruiker in de zoekresultaten een lijst met snippets (korte preview) te zien krijgen die bestaan uit de URL, je webpagina titel, de meta titel en een korte omschrijving.
Die titel en korte omschrijving neemt de zoekmachine meestal over van jouw meta titel en omschrijving die je hebt toegevoegd aan je webpagina.

Het is net die omschrijving die bezoekers ertoe verleidt verder door te klikken naar jouw website.
Indien Google de opgegeven meta omschrijving niet relevant genoeg vindt of oordeelt dat jouw opgegeven omschrijving niet voldoende de zoekvraag beantwoordt, toont Google een stukje inhoud van je webpagina. Meestal de eerste 2 regels van je tekst. Daarom is het ook handig om telkens de eerste regels van je webpagina te optimaliseren om dienst te kunnen doen als snippet.
Bij de interessantste meta omschrijving in de snippets klikken gebruikers het vaakste door, wat voor Google opnieuw een aanzet is om ze vaker te tonen.
HOE LANG MAG EEN META OMSCHRIJVING ZIJN?
Google durft al eens veranderen van mening. Hecht daarom niet te veel belang aan de exacte lengte van je meta-omschrijving.
Op een desktop krijg je bovendien meer karakters te zien dan op een telefoon.
Zeker is dat wat er eerst komt in je meta omschrijving (of titel) ALTIJD zichtbaar is als de zoekmachine beslist om jouw omschrijving te tonen in de zoekresultaten.
Begin je meta-omschrijving dus altijd met je hoofdzoekwoord voor die pagina.
Dan maakt het niet uit als Google je omschrijving afbreekt in het midden van een zin. Zo lang de belangrijkste informatie vooraan staat, zal de nieuwsgierigheid van de lezer geprikkeld zijn en besluit hij door te klikken naar jouw pagina.
TIPS VOOR DE IDEALE META TITEL
- Elke website pagina krijgt een unieke titel.
- De titel beschrijft beknopt en accuraat de inhoud van de webpagina.
- Neem afstand van nietszeggende titels zoals “homepagina”.
- Vermijd keyword stuffing: je kan een zoekwoord gebruiken in je titel maar overdaad schaadt.
- Ga nietszeggende titels als “Goedkope producten in aanbieding” uit de weg.
- Gebruik je merknaam, maar enkel op je home pagina, samen met extra informatie waar je brand voor staat.
TIPS VOOR DE IDEALE META OMSCHRIJVING
- Schrijf voor elke pagina op je website een verschillende omschrijving. Google is allergisch aan duplicaties.
- Zet je belangrijkste zoekwoord steeds zo veel mogelijk vooraan. Indien Google je omschrijving inkort, is het belangrijkste nog zichtbaar.
- Vertel waar de pagina echt om gaat. Gebruikers om de tuin leiden zorgt enkel voor een hoge bounce rate die ertoe leidt dat Googje jouw pagina niet meer zal tonen in de zoekresultaten.
- Geef indien mogelijk ook een duidelijke CTA. Wat wil je dat de gebruiker doet?
- Voor de homepage omschrijf je het doel van de hele website.
- Je meta omschrijving leest vlot en zet aan tot doorklikken.
- Een meta omschrijving hoeft niet uit volzinnen te bestaan. Kort opsommen waarover het gaat, mag ook.
TEST JE META TITEL EN OMSCHRIJVING
Mocht je in de gaten krijgen dat Google jouw titel en omschrijving niet laat zien of dat je snippet niet wervend genoeg is, kan je altijd je titel en omschrijving aanpassen.
Meet je bounce rate, de mate waarin gebruikers doorklikken naar je website (CTR) en check bij de concurrentie welke omschrijvingen hoog scoren op de zoekresultatenpagina.
Dupliceer deze content beslist niet maar probeer zelf een zo origineel mogelijke, gevatte titel en omschrijving te bedenken.
Zo sta jij hopelijk ook snel bovenaan op de lijst!
Wil je nog meer weten over snippets, lees dan ook: “Het belang van snippets voor SEO”.
Zoek je SEO hulp of advies, contacteer me dan vrijblijvend.

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan gerust op sociale media: